Tygr sibiřský

(Panthera tigris altaica)

Obecné údaje:

Tygr sibiřský je též známý jako tygr ussurijský, amurský, altajský, korejský, mandžutský nebo severočínský. Kdysi se vyskytoval na celém území východního Ruska. Nyní se vyskytuje pouze ve východní Sibiři, kde je chráněný. Je považován za největšího z osmi poddruhů tygra a za největší žijící kočkovitou šelmu. Tento poddruh tygra žil také v západní části Ruska, ale tam již vyhynul.

Tygr sibiřský 
(kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Vzhled:

Tygr sibiřský je obvykle vyšší než tygr bengálský. V kohoutku měří zhruba 110–125 cm. Samci dosahují délky 250–280 cm a váží kolem 260–300 kg. Samice jsou obvykle menší než samci, váží 180–220 kg a dorůstají délky 220–250 cm. Délka ocasu je kolem 40–50 cm.

Letní srst je hrubá, zatímco zimní srst je hustší, delší a měkčí. Barva pozadí zimní srsti je méně jasná a rezavá ve srovnání se srstí letní. Vzhledem k tomu, že zimní srst je delší, má výraznější širší proužky. Typickým znakem tygra sibiřského jsou dlouhé světlé licousy. V oblasti, kde žijí, po většinu roku leží sníh, tygři jsou proto přizpůsobeni chladnému podnebí - i jejich tlapy jsou větší než u ostatních tygrů a slouží jim jako sněžnice při pohybu ve sněhu.

Rozmnožování:

Tygři sibiřští dosáhnují pohlavní zralosti ve věku čtyř let. Jsou schopni se pářit kdykoliv během roku. Samice "vysílá signály", nechává moč a škrábe značku na stromech. Tyden stráví se samcem, během kterého je schopná se pářit tři dny. Březost trvá od tří do 3 a půl měsíce. Samice vrhne obvykle tři nebo čtyři mláďata, ale může jich vrhnout až šest. Mláďata se narodí slepá. Po uplynutí jednoho roku jsou mláďata samostatná, v některých případech až do dvou let žijí s matkou. Délka života tygra sibiřského je průměrně 15 let.

Lov:

Tygr vidí binokulárně (prostorově) a barevně. Ve tmě vidí pětkrát lépe než člověk. Také má velké a ostré drápy, které využívá, když útočí na kořist. Loví zvířata jako jsou jelen wapiti, sibiřský srnec, jelen sika a goral. Nepohrdne také menší kořisti, jako jsou zajícovci (zajíci, králíci a pikas) a ryby (losos). Tygři také kořistí na hnědých a černých medvědech, když je v okolí nedosatek kopytníků.

Výskyt:

Historický 
výskyt tygra sibiřského (kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Tygr sibiřský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu. Žil většinou v lesích, v nížinách, v oblastech, kde byly proudy řek, rákosí a houštiny. Tento tygr se vyskytoval také v říčních a jezerních pánvích, bohatých na rákos.

Dnešní 
výskyt tygra sibiřského (kliknutím myší zvětšíte obrázek)

V současnosti žije takřka výhradně na omezeném území východního Ruska v blízkosti přítoku řeky Amur v oblasti Primorskoje a Chabarovsk. Tuto oblast sdílí spolu s levhartem mandžuským a oba tyto druhy jsou přísně chráněny. Asi 10 % tygrů ussurijských žije v Číně. Populace těchto tygrů čítala v roce 1992 v Sichote-Alin 250 kusů a do roku 2004 vzrostla na 350 kusů. Odhaduje se, že v Mount Changbai v Číně jich ještě žije asi 20 kusů. V případě tygra sibiřského je smutnou skutečností, že v zajetí žije více tygrů než ve volné přírodě. V zoologických zahradách na celém světě je chováno přes 1000 tygrů, kteří se poměrně dobře množí. Bohužel člověkem odchovaných velkých šelem je jen malá šance, že se je podaří vrátit do přírody, protože již ztratili strach z lidí a schopnost samostatně lovit.

Něco z historie:

Během roku 1917, ruští vojáci v oblasti Vladivostoku vyhladili téměř všechny tygry sibiřské. Během několika málo let, poslední životaschopní tygři sibiřští byli vyhnáni na východní Sibiř. V roce 1980 se zjistilo, že v Sovětském svazu žije 250 jedinců tygra sibiřského. Poté byl tento tygr uveden jako poddruh ohrožený vyhynutím.

Popis:

  • délka: 250–280 cm samci, 220–250 cm samice
  • délka ocasu: kolem 50 cm
  • výška v kohoutku: 110–125 cm
  • hmotnost: 260–300 kg samci, 180–220 kg samice

Další odkazy: