Tygr malajský

(Panthera tigris jacksoni)

Tygr obecně:

Do roku 2004 nebyl tento tygr považován za poddruh tygra. Nedávné sčítání ukázalo, že 600–800 malajský tygrů žije ve volné přírodě, což je největší tygří populace kromě tygrů bengálských a indočínských. Přesto je však stále ohroženým poddruhem.

Vzhled:

Tygr malajský (kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Tygr malajský, spolu s tygrem sumaterským, je nejmenším dochovaným poddruhem tygra. Jeho pruhy jsou podobné tygru indočínském, ale jeho velikost je stejná jako u tygra sumatérského. Samci váží 130 kg a měří kolem 230 cm (od hlavy k ocasu). samice váží 100 kg a měří kolem 200 cm (od hlavy k ocasu).

Lov:

Malajští tygři loví menší jeleny, divoká prasata a hospodářská zvířata. Loví také menší medvědy, gaury a tapíry. Tito tygři kořistí za velmi nízké hustoty. V teritoriu o velikosti 100 km2 se vyskytují 1 až 2 tygři.

Vznik poddruhu:

V roce 2004 se poddruh tygra indočínského rozdělil na dva poddruhy: Na stávajícího tygra indočínského a na tygr malajského.

Výskyt:

Výskyt tygra malajského (kliknutím 
myší zvětšíte obrázek)

Tygr malajský se nachází v jižní a v centrální části se Malajskéjho poloostrova. Asi 600–800 tygrů malajských žije ve volné přírodě.

Na počest zoologa Petera Jacksona, který se zabýval tímto podruhem tygra, se jeho jméno přiřazuje k latinskému názvu tohoto tygra (Panthera tigris jacksoni). S nesouhlasem státu Malajsie je latinský název tohoto tygra Panthera tigris malayensis (jen ve statě Malajsie). Tygr malajský je také zobrazen v erbu Malajsie.

Popis:

  • délka: 230 cm samci, 200 cm samice
  • hmotnost: 130 kg samci, 100 kg samice

Další odkazy: