Tygr jihočínský

(Panthera tigris amoyensis)

Tygr obecně:

Tygr jihočínský je jeden z nejmenších a nejvíce kriticky ohrožený žijící poddruh tygra. Ve světě se vyskytuje méně než 20 jedinců tohoto tygra. Je považován za poddruh tygra, ze kterého vzešli ostatní poddruhy tygra. Nedávno byl tento poddruh tygra uveden jako jeden z nejvíce ohrožených zvířat na světě.

Tygr jihočínský (kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Vzhled:

Samci měří 260 cm a váží 150 kg. Samice jsou menší, měří 230 cm a váží 110 kg. Mají krátké, široké pruhy, které jsou rozloženy daleko od sebe.

Lov:

Tygr jihočínský, stejně jako ostatní tygři, je čistě masožravec. Loví kořist vážící až 200 kg. Svoji kořist sledují hodně dlouho, někdy i několik hodin, než začnou lovit. V běhu dosahují rychlosti 55 km/h, ale dlouho ji neudrží. Tyto velké kočky zabíjí svoji kořist kousnutím (do zadní části krku) nebo udušením (drží kořist na jejich krku tak dlouho, dokud se neudusí). Žerou cokoliv, od hmyzu až po gaury. Tito tygři v minulosti také zabíjeli lidi.

Výskyt:

Výskyt tygra jihočínského 
(kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Dříve se hojně vyskytovali v horských lesích v jižní Číně. Dnes žijí podél hranic mezi provinciemi. Populace tohoto tygra úbývá v důsledku pytláctví a roztříštěnosti obyvatelstva. Jihočínský tygr, stejně jako ostatní tygři, žije v hustých džunglích. Rádi taky tráví čas ve vodě.

Historický výskyt:

Ve 20. století byli tito tygři považováni za škůdce, neboť napadali zemědělce a vesničany. Na rozkaz generála Mao Zedonga, bylo zabito přes 3500 jedinců. Populace tohoto tygra tak klesla ze 4000 kusů na 200 jedinců. V současné době se odhaduje, že počet těchto tygrů se pohybuje mezi 20 až 30 jedinci.

Popis:

  • délka: 260 cm samci, 230 cm samice
  • hmotnost: 150 kg samci, 110 kg samice

Další odkazy: