Tygr jávský

(Panthera tigris sondaica)

Tygr obecně:

Tygr jávský žil na indonéském ostrově Jáva. Tento poddruh tygra nejpravděpodobněji zanikl v důsledku lovu a ničení biotopů. Poslední tygr byl spatřen v roce 1972. V roce 1979 se ale zjistilo, že tři tygři jsou stále naživu. Je možné, že malá populace těchto tygrů stále ještě existuje v západní části ostrova Jáva.

Vzhled:

Tygr jávský (kliknutím myší zvětšíte obrázek

Tygři jávští byli velmi malí v porovnání s ostatními poddruhy. Samci vážili kolem 100–140 kg a měřili asi 245 cm. Samice vážily kolem 75 kg–115 kg a byly menší než samci.

Historie:

V roce 1940 byl tygr jávský vytlačen do hor a lesů. Sice se vytvořily rezervy, ale ty nebyly dost velké a žilo v nich malé množství zvířat V polovině roku 1950 se 20–25 tygrů vyskytovalo na ostrově Jáva. Jenže celá oblast byla pod rozvojem zemědělství a tygři neměli kam jít. V roce 1979 byli spatřeni poslední tři tygři, ale až do dneška je už nikdo nespatřil.

Výskyt tygra jávského 
(kliknutím myši zvětšíte obrázek)

Poslední zprávy o tygru jávském:

V národním parku Meru Beriti se s největší pravděpodobností vyskytovali poslední tři tygři jávští. V něm našel turista tělo samice. Bylo to v listopadu 2008. Tygr zemřel na následky poranění. Tamní vesničané také tvrdili, že v blízkosti svých obydlišť spatřili tygřici se dvěma mláďaty. Zjistilo se, že v dané oblasti se skutečně našlo pár čerstvých stop po tygrů jávském, ale tygři se nikdy nenašli.

Popis:

  • hmotnost: 100–140 kg samci, 75–115 kg samice
  • délka: 210 cm–230 cm samci, 180 cm–200 cm samice

>