Tygr indočínský

(Panthera tigris corbetti)

Obecné údaje:

Tygr indočínský neboli také Corbett je poddruh tygra nalezený v Kambodži, Laosu, Barmě, Thajsku a Vietnamu. Latinský název "Corbetti" pochází od přírodovědce Jima Corbetta, který jako první objevil tento poddruh tygra.

Vzhled:

Samec měří 250–280 cm na délku a váží 150 až 195 kg. Velcí jedinci mohou vážit přes 250 kg. Samice měří 230–250 cm na délku a váží 100 až 130 kg.

Tygr indočínský (kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Indočínští tygři jsou velmi silní. Ve Vietnamu existuje zdokumentovaný případ velkého samce, který byl zabit v roce 1984 v blízkosti hranic s Laosem. Tento tygr, s celkovou délkou 280 cm a hmotností o 250 kg, terorizoval tamnější vesnici řadu let, než byl zabit. Zabil mnoho buvolů přímo ve vesnicích, a to i přes to, že vesničňané se ho pokoušeli zastavit. V jedné vesnici se postavil, překonal plot vysoký 3 metry, který byl kolem dobytka, zabil tele a přeskočil zpátky plot, přičemž měl v ústech 60 kg zvíře. Tygr byl nakonec zabit, když vesničané na něj nastražili past s mrtvým buvolem. Tygr vytrhl z pasti kus buvolího masa, ale byl smrtelně raněn. Jeho tělo bylo ale nalezeno až 2 km od místa, kde byla na něj nastražena past, což dokazuje obrovskou vitalitu a houževnatost tohoto tygra.

Výskyt:

Výskyt tygra indočínského 
(kliknutím myší zvětšíte obrázek)

Tygři indočínští žijí na samotě v lesích, v kopcovitém terénu a na horských místech. Většina z nich žije podél hranic mezi státy. Vstup do těchto oblastí je velmi nebezpečný z důvodu častých útoků na člověka. Jen přírodovědci mají do dané oblasti povolen vstup ke zjišťování počtu tygrů, díky tomu také víme, jaký počet tygrů se nachází ve volné přírodě.

Lov:

Tygr indočínský kořistí především na středně velkých volně žijících kopytnících. Jeleni, divoká prasata a gauři tvoří většinu výživy tohoto tygra. Ale ve většině zemí jihovýchodní Asie velké procento zvířat bylo vážně ohroženo kvůli nezákonnému lovu, jehož výsledkem byl tzv. "syndrom prázdného lesa" - tj. les, který vypadá neporušený, ale většina volně žijících živočichů zde byla vyhubena pytláky. Některé druhy, jako je kuprej, jelen schomburgk, jsou zcela vyhubeni. V takových podmínkách jsou tygři nuceni se živit menší kořistí, jako je např. jelen multjac, dikobraz a makak. Malé kořisti stěží dostačují k pokrytí energetických požadavků velkých masožravců, jako je tygr. Pro ně tohle nestačí. Tento faktor a pytláctví tygra pro tradiční čínskou medicínu, je hlavním důvodem úbytku této kočkovité šelmy.

Odhad tygrů indočínských se pohybuje mezi 1227 a 1785 jedinci, ale pravděpodobně je jich méně. Největší počet indočínských tygrů byl v Malajsii, kde pytlačení bylo přísně kontrolováno. Odborníci ale zjistili, že tito tygři byli jiného původu, než tygři indočínští. Ve skutečnosti se jednalo o tygry malajské. Tři čtvrtiny zabitých tygrů indočínských, zpracovává farmaceutický průmysl na různá afrodiziaka. Chudí domorodci jako prostředek své obživy, nelegálně loví tygry a prodávají je na černém trhu. Tyto fakta mají za následek úbytek populace tygra indočínského.

Rozmnožování:

Samice vrhá 2–3 mláďata najednou.

Popis:

  • délka: 250–280 cm samci, 230–250 cm samice
  • hmotnost: 150–195 kg samci, 100–130 kg samice

Další odkazy: